Eco Mandala Uluwatu

Redefining Tropical & Cultural Being
Sunset and hill are the identity of Uluwatu’s Landscape but the challenges on this site are the elongated site conditions which cause some sites not getting the view. And the land value is decreasing along its distance from the hill. If we parcel it out, it will never be equal. How to make it right and give more profit to client: to equalize the land value we make something iconic (we called it the heart). On the other hand the design aims to bring Indonesian spirit back alive, stepping the by integrating it with local business and ecological approach. Land value will be spread equally hill-heart-in between-entrance. 
 
In order to implement Balinese architecture’s spirit in postmodern planning, the master plan is designed with sangga mandala concept. In addition to that, it shows the balance between nature-culture-building. The master plan design development is divided into 3 phases, namely: The first phases which includes the area near the cliff, with the construction of hotels and low rise apartments (The Heart 1). The second phase includes the construction of Hi-End private villa. The final stage includes the construction of a low rise apartment (The Heart 2). By dividing it into three phases, it possible for the developer to get a bigger profit than do it on phase development (creating show ball effect).
 
The Heart which consist of low rise apartment – hotel and retail area, is designed to provide paddy fields so inhabitants can use those fields as their new resources and below it (concealing the night club under the paddy fields), we propose designing a retail area (in the context of phase 1 night club) because the Uluwatu area is one of the holy places in Bali, so the night club is buried at the basement level (sunken night club). It will be the first master plan which can collaborate with the locals. We also maximize the land size to manipulate physical control. Trading the luxury of more spacious area on the ground and nature with taller buildings into low rise apartment instead.

Matahari terbenam dan bukit adalah identitas Lansekap Uluwatu tetapi tantangan di situs ini adalah kondisi situs yang memanjang yang menyebabkan beberapa situs tidak mendapatkan pemandangan. Dan nilai tanah menurun sepanjang jaraknya dari bukit. Jika kita membaginya, itu tidak akan pernah sama. Cara membuatnya benar dan memberikan lebih banyak keuntungan kepada klien: untuk menyamakan nilai tanah kami membuat sesuatu yang ikonik (kami menyebutnya sebagai jantung). Di sisi lain, desain bertujuan untuk menghidupkan kembali semangat Indonesia, melangkah dengan mengintegrasikannya dengan bisnis lokal dan pendekatan ekologis. Nilai tanah akan tersebar sama rata di antara pintu masuk.
 
Untuk mengimplementasikan semangat arsitektur Bali dalam perencanaan postmodern, master plan dirancang dengan konsep sangga mandala. Selain itu, ini menunjukkan keseimbangan antara pembangunan alam-budaya. Pengembangan desain master plan dibagi menjadi 3 fase, yaitu: Fase pertama yang meliputi area dekat tebing, dengan pembangunan hotel dan apartemen bertingkat rendah (The Heart 1). Fase kedua meliputi pembangunan villa pribadi Hi-End. Tahap akhir termasuk pembangunan apartemen bertingkat rendah (The Heart 2). Dengan membaginya menjadi tiga fase, pengembang mungkin mendapatkan untung lebih besar dari pada pengembangan fase (menciptakan efek bola tayang).
 
The Heart yang terdiri dari apartemen bertingkat rendah - hotel dan area ritel, dirancang untuk menyediakan sawah sehingga penduduk dapat menggunakan ladang tersebut sebagai sumber daya baru dan di bawahnya (menyembunyikan klub malam di bawah sawah), kami mengusulkan merancang area ritel (dalam konteks klub malam fase 1) karena daerah Uluwatu adalah salah satu tempat suci di Bali, sehingga klub malam dimakamkan di lantai dasar (klub malam cekung). Ini akan menjadi rencana induk pertama yang dapat berkolaborasi dengan penduduk setempat. Kami juga memaksimalkan ukuran tanah untuk memanipulasi kontrol fisik. Trading kemewahan area yang lebih luas di tanah dan alam dengan bangunan-bangunan yang lebih tinggi ke apartemen bertingkat rendah sebagai gantinya.

Project information

Location: Uluwatu, Bali, Indonesia
Status: In Progress
Site area: 71,087 m2
Project area: 56,761 m2
Number of stories: 4
Building height: 13 m
Tags: Commercial, Culture + Public Space, Residential