Stacking Parliament

DPRD North Borneo Building

Main massing was stretched horizontally east west facing with treatment which acted as a green corridor, connecting the surrounding developments with natural open green spaces, follow with the elevated of twin "local long house" typology represents house of aspiration that was elevated and crafted with public opinion and transparency. As the gesture of responding the site and surrounding, radial massing was added to connect and acted as the datum for all the massing. The "stacking green" massing was functioned as the informal spaces such as : incubator idea room, garden meeting room, garden lecture hall, etc. Aside from the gesture that the greeneries continuing seamlessly from existing natural landscape scrapping into building, stacking green was also represent the spirit of sustainability that was needed as a role model for people. Playing with addition and extrusion in variant area, design was pursuing the different experience of what we so called "Formal-informal" Spaces resulted with more focus on both more of interaction and entertainment pocket for better productivity. Comprising the common function formal spaces of parliament house with the interesting and entertainment visually and physically sneaking between spaces, such as : floating cabana along green shortcut void, discussion and retail pod along amphitheater at grade, and informal co working spaces along stacking green corridor, and many more. Integrating open spaces as extension for main mosque complimented as well to be functioned as prefunction, showing how compact the development which offer unlimited possibilities for other government building to follow on how a parliament house could contribute more to public and nonetheless to the environment. The goal of the proposal is Stacking Parliament could be a representative for both spirit of nature and culture of local identity as well as educating common people of how a post-modern tropical architecture might be applied and so the implication that comes with it.

 

Massing utama ditarik horizontal dengan orientasi timur barat dengan penyikapan tropis yang bertindak sebagai koridor hijau, menghubungkan pengembangan sekitarnya dengan ruang hijau alami terbuka, diikuti dengan tipologi "rumah panjang lokal" kembar yang diangkat sebagai simbol rumah aspirasi yang diangkat dan dibuat dengan opini publik yang transparansi. Sebagai bentuk menanggapi tapak sekitar, massa radial ditambahkan untuk menghubungkan dan bertindak sebagai datumbagi seluruh masa. Massa "Stacking Green" difungsikan sebagai ruang informal seperti: inkubator ruang ide, ruang rapat taman, ruang kuliah taman, dll. Disamping sebagai bentuk greeneries terus menerus mulai dari alam sekitarnya naik memasuki gedung, "Stacking Green" juga mewakili semangat keberlanjutan yang diperlukan sebagai panutan bagi orang-orang. Tujuan dari proposal Stacking Parlement adalah agar dapat menjadi perwakilan untuk baik aspek semangat alam dan identitas budaya lokal Kalimantan Utara serta mendidik masyarakat umum tentang bagaimana arsitektur tropis post-modern mungkin diterapkan dan implikasikan.

Project information

Location: Tanjung Selor, North Borneo, Indonesia
Status: In Progress
Site area: 75,000 m2
Project area: 30,000 m2
Number of stories: 5
Building height: 45 m
Tags: Goverment, Commercial, Culture + Public Space
Awards:
  • 1st Winner DPRD Kalimantan Utara IAI